Stan przedcukrzycowy to jeszcze nie cukrzyca, ale w każdej chwili może się w nią zamienić, dlatego lepiej go nie lekceważyć i co jakiś czas sprawdzać poziom glukozy we krwi

Stan przedcukrzycowy charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi: 100-125 mg/dl na czczo lub 140-199 mg/dl w doustnym teście obciążenia glukozą. Cukrzyca rozwija się u co dziesiątej osoby z takim stanem.

Jeszcze kilka lat temu za prawidłowe uważano stężenie cukru we krwi na poziomie 125 mg/dl. Norma został jednak obniżona do 100mg/dl, ponieważ badania dowiodły, że stałe stężenie cukru powyżej tej wartości zwiększa ryzyko udaru mózgu oraz zawału serca.

W przypadku wykrycia staniu przedcukrzycowego należy przede wszystkim zmienić styl życia: sposób odżywania, zwiększyć wysiłek fizyczny, aby zmniejszyć masę ciała.

Naturalnym wsparciem przy regulowaniu poziomu cukru we krwi jest między innymi Morwa biała która wspomaga procesy spowalniające trawienne węglowodanów (cukrów) przez część węglowodanów przechodząc przez jelita pozostaje niestrawiona i wydalana z organizmu.

Test tolerancji glukozy – jak wykonać?

Cukrzyca wykrywana jest za pomocą testu tolerancji glukozy. Polega on na tym, że na czczo pobiera się krew i oznacza poziom cukru we krwi. Następnie w ciągu pięciu minut trzeba wypić 75 g glukozy rozpuszczonej w 250–300 ml wody. Jeżeli po dwóch godzinach stężenie glukozy będzie na poziomie 140–190 mg/dl, oznacza to, że organizm nie radzi sobie z glukozą.