Błonnik to złożona grupa substancji o charakterze polisacharydowym, występujących w pokarmach roślinnych. Mimo tego, że w dużej mierze składa się on z elementów, które bezpośrednio nie podlegają trawieniu, to jego rola w utrzymaniu dobrej kondycji zdrowotnej, a zwłaszcza prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, jest dla organizmu kluczowa.
Mieszanina związków wchodzących w skład błonnika stanowi podstawowe pożywienie dla pożytecznych drobnoustrojów jelitowych, tworzących mikrobiotę. Mikroorganizmy rozkładając błonnik, pozyskują w ten sposób energię niezbędną do rozwoju. Powstające na tej drodze kwasy tłuszczowe stanowią najważniejsze źródło odżywcze dla komórek nabłonka jelit – kolonocytów, od których zależy m.in. szczelność bariery jelitowej, chroniącej przed przenikaniem do krwioobiegu toksyn i drobnoustrojów chorobotwórczych. Należy zaznaczyć, że prawidłowa kondycja flory jelitowej jest jednym z filarów systemu odpornościowego, a także odpowiada za wytwarzanie i wchłanianie wielu witamin np. (tiamina, biotyna, kwas foliowy, witamina K itd.).
Dzięki zdolności pęcznienia pod wpływem wody, błonnik oraz otrzymywane z niego preparaty, pobudzają perystaltykę jelit, powodują regularne wypróżnianie i zapobiegają zaparciom. Warto podkreślić, że zaleganie treści pokarmowej sprzyja powstawaniu, a następnie wchłanianiu z jelit związków szkodliwych, w tym toksycznego dla wątroby amoniaku, czy też rakotwórczych nitrozoamin.
Regularne spożycie błonnika pomaga utrzymać prawidłową glikemię i przyspiesza oczyszczanie organizmu z produktów przemiany materii. Odpowiednio uwodniony błonnik wywołuje uczucie sytości po spożyciu mniejszej ilości jedzenia, dzięki czemu wspomaga redukcję masy ciała. Ponadto nierozpuszczalne frakcje błonnika, mają zdolność do wiązania w przewodzie pokarmowym wielu substancji, w tym nadmiaru kwasów żółciowych i cholesterolu, dzięki czemu regularne spożycie błonnika poprawia profil trójglicerydów oraz zmniejsza ryzyko powstawaniu kamieni żółciowych.
Mimo, że błonnik powszechnie występuje w warzywach, owocach i razowych produktach zbożowych, to statystycznie spożywamy go zbyt mało. Rozwiązaniem może być suplementacja kompleksem zróżnicowanych frakcji błonnika, w formie ułatwiającej dawkowanie.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca osobom zdrowym, dzienne spożycie błonnika na poziomie 27–40 g/dobę z zastrzeżeniem, że jednocześnie niezbędne jest spożycie odpowiedniej ilości płynów. Tylko wtedy mogą rozwinąć się wszystkie korzystne działania błonnika i jest on w pełni dostępny dla symbiotycznej flory bakteryjnej jelit. W trakcie suplementacji błonnikiem zaleca się dziennie picie około 30 ml wody na każdy kg masy ciała.
Należy zaznaczyć, że jednoczesne spożycie produktów zawierających duże ilości błonnika oraz niektórych leków (np. hormonów tarczycy, antykoncepcji, leków nasercowych) może osłabić ich działanie. Zaleca się odstęp minimum dwóch godzin pomiędzy spożyciem błonnika i zażyciem leków oraz obfite popijanie ich wodą. Błonnika nie należy stosować, przy ograniczonej drożności oraz niektórych chorobach zapalnych jelit. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości związanych z suplementacją błonnikiem, zawsze należy zwrócić się o konsultację do lekarza lub farmaceuty.